...
za 18 nov
Aanvang 20:00

Gevangen Licht / Zoenoffer


Deur open 19:30
Aanvang 20:00
Voorverkoop € 8,50
Deur € 8,50

De voorverkoopprijs bevat €1 ticketfee en 6% BTW. De deurprijs bevat 6% BTW.

Zaterdagavond 18 december biedt 't Beest is samenwerking met de kleine filmtheaters in Zeeland ruimte aan twee Zeeuwse documentaires. Dat zijn Zoenoffer van Bo van Scheyen en Marjan van den Bos, over de schoonheid en de waarde van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen, en Gevangen Licht van Rebecca van Wittene over het leven en de werkwijze van beeldend kunstenaar Loek Grootjans. De films werden al eerder vertoond in fiZi in Zierikzee en draaien zondagmiddag 19 november ook nog in Cinema Middelburg.

Tijdens alle vertoningen zullen de filmmaaksters van de documentaires aanwezig zijn, worden er korte gesprekjes gevoerd over hun werk en kunnen er vragen worden gesteld.

Gevangen Licht (Rebecca van Wittene, NL, 2017, 44 min) is een reconstructie van de zoektocht van beeldend kunstenaar Loek Grootjans naar de magische aantrekkingskracht van het Zeeuwse licht op kunstenaars als Piet Mondriaan.
In september 1908 gaat Piet Mondriaan voor het eerst naar Domburg. Hij neemt de trein en reist naar zee. Als hij het duin opklimt wordt hij gegrepen door het licht. Zijn werk verandert meteen. Hij schildert zee na zee, duin na duin. De verfstreken worden telkens langer, om te eindigen in een simpel raster van horizontale en verticale lijnen. Pier en Oceaan. Het uvre is geboren; het moet alleen nog worden gemaakt. Beeldend kunstenaar Loek Grootjans besluit het licht dat Mondriaan gezien moet hebben te verzamelen. Hij wil ontrafelen wat Mondriaan waarnam en laat zien hoe dat van invloed is geweest op het latere werk van de bekendste moderne kunstenaar van Nederland. Een zoektocht waarin Grootjans ons deelgenoot maakt van zijn persoonlijke visie op het produceren van kunst. Zijn hedendaags experiment houdt de geschiedenis -zoals wij die menen te kennen- een spiegel voor.

Zoenoffer (Bo van Scheyen, NL, 2017, 40 min) is een documentaire over de schoonheid en de waarde van de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder.
Er is al veel over de polder geschreven en gesproken maar nog nooit heeft het publiek persoonlijk kennis kunnen maken met de direct betrokkenen. Er wordt gesproken over agrarisch cultureel erfgoed dat dreigt verloren te gaan. Er wordt uitgelegd wat de verdragen over het onder water zetten van de polder feitelijk inhouden.Emoties worden voelbaar wanneer de onrechtvaardige besluitvorming wordt aangestipt.De politiek zwijgt in alle talen. De benauwenis om dat besef wordt onderstreept door de schitterende muzikale composities van Celia Swart en gedeeld verdriet wordt verwoord in het prachtige lied Je Laten Gaan, geschreven door de Zeeuws-Vlaamse singersongwriter Anne van Damme.