...

GOES EUROPA FILMFESTIVAL 2022

Van vrijdag 18 november t/m zaterdag 26 november vindt in de DaVinci bioscoop Goes en Filmtheater ’t Beest het Europa Filmfestival Goes plaats. In die week zijn 23 films te zien die zich afspelen in één van de vijftig Europese landen. Het gaat hierbij zowel om klassiekers als om recente films.

De uitdaging voor dit laatste grote evenement in het Goes-Europa jaar is om samenhang aan te brengen in het aanbod. Dan kom je al gauw bij de vraag: Kun je eigenlijk wel spreken van dé Europese film? Die vraag gaat Rudi de Boer op zaterdag 19 november voor ons beantwoorden in een lezing die vooraf gaat aan een eenmalige marathon-uitzending van de Italiaanse film La Meglio Giuventu.

Stedentrip
Een rode draad in het festival is een stedentrip langs een aantal hoofdsteden als Wenen, Rome, Amsterdam, Berlijn, Parijs en Londen. Zoveel is duidelijk: wie in deze week vaker komt kijken, heeft na acht dagen heel wat van ons werelddeel gezien. Verder is gekozen voor een mix van meer persoonlijke films, zoals de prachtige ‘
Before..’ trilogie van regisseur Richard Linklater en meer maatschappelijke films, zoals Alcarras en Gagarine.


Programma Filmtheater ’t Beest:

ma 21 nov, 13:30 uur | Fabian Oder Der Gang Der Hunde
Berlijn in de jaren ’20. De jonge Jakob Fabian werkt overdag op een reclameafdeling en leeft ’s nachts op straat. Hij beleeft een romance met Cornelia, een rechtenstudente die liever filmster wil worden. Haar carrière krijgt een vliegende start krijgt. Zijn worsteling met de toekomst gaat door.
info + tickets

di 22 nov, 13:30 u | My Beautiful Laundrette
De film vertelt het verhaal van de rijke Paki Omar en de kansarme Brit Johnny die samen een wasserette beginnen. Johnny is een buitenstaander, blank maar zowel blanke als Aziatische Londenaren accepteren hem niet helemaal.
info + tickets

di 22 nov, 20:00 u | Naked
Johnny is de ene keer cynisch en immoreel en op andere momenten liefdevol en gepassioneerd. Hij zoekt in London Louise op, een vriendin van vroeger. Als hij het benauwd krijgt van de haar huisgenote ontvlucht Johnny het huis en kiest hij voor een leven op straat.
info + tickets

wo 23 nov 13:30 u | Maidan
Maidan is het centrale plein in Kiev. Vanaf november 2013 protesteren burgers hier tegen het regiem van president Yanukovych. De regisseur concentreert zich op het doorzettingsvermogen en de hoop van de demonstranten, van wie er aan het einde van de film het leven hebben gelaten.
info + tickets

wo 23 nov 19:00 u | Donbass + inleiding door Laura Starink
Het Donetsbekken, in het oosten van Oekraïne, wordt bezet door meerdere criminele bendes die in oorlog zijn met het leger, concurrerende bendes en de Russische troepen. Overal heerst angst, woede en argwaan, maar wat is echt en wat is fake?
info + tickets

do 24 nov 20:00 u | Tori Et Lokita
Twee tieners Tori en Lokita besluiten, ieder afzonderlijk, vanuit een Afrikaans land naar Europa te vluchten. In België worden ze met de harde realiteit van het vluchtelingenleven geconfronteerd. Wanneer ze elkaar ontmoeten, groeit er een hechte vriendschap.
info + tickets

vr 25 nov 13:30 u | The Worst Person In The World
Julie loopt tegen de dertig en heeft het gevoel dat haar leven stilstaat. Hoewel haar relatie met de oudere, succesvolle striptekenaar Aksel stabiel is, vraagt Julie zich af of dit alles is wat het leven haar te bieden heeft, waarna ze haar leven over een andere boeg gooit.
info + tickets

vr 25 nov 19:30 u The Most Beautiful Boy In The World
Filmmaker Luchino Visconti koos in 1970 de verlegen 15-jarige tiener Björn Andrésen als de perfecte jongen om de absolute schoonheid te personifiëren in ‘De Dood in Venetië’. De faam die Björn Andrésen hiermee verwierf, gaf een bizarre wending aan zijn leven dat voorbestemd leek voor tragiek.
info + tickets

Tip: na The Most Beautiful Boy In The World kun je in de concertzaal van ’t Beest genieten van de atmosferische Nordic Jazz van het Mats Eilertsen Trio (21:00 u, meer info).


Afsluiter met ‘Before Sunrise’-marathon
+ concert This Is Lovski + Balkan Beats

za 26 nov 13:00 u | Before Sunrise + inleiding door door Gerlinda Heywegen
Twee twintigers ontmoeten elkaar in de trein ontmoeten en besluiten samen uit te stappen en een nacht lang door Wenen te wandelen. Stapelverliefd zijn ze, maar tegen het ochtendgloren nemen ze afscheid, zonder adressen uit te wisselen.
info + tickets

za 26 nov 15:45 u | Before Sunset
Negen jaar na hun eerste ontmoeting in Wenen komen de Amerikaan Jesse en de Franse Celine elkaar weer tegen bij een signeersessie in Parijs. Al snel blijkt hoe groot de impact van hun vorige ontmoeting het afgelopen decennium op hun leven is geweest.
info + tickets

za 26 nov 19:00 u | Before Midnight
Het vervolg op Before Sunrise en Before Sunset. We ontmoeten Jesse en Celine negen jaar later in Griekenland. Het is bijna twee decennia geleden dat ze elkaar voor het eerst zagen in Wenen. Voor de klok middernacht slaat, zal er een nieuwe episode in hun verhaal bijgeschreven zijn.
info + tickets

Feestelijke afsluiter met muziek van This is Lovski + Balkan Beats
Met als voorproefje op vrijdagavond 25 november het Noors-Nederlandse Mat Eilertsen Trio sluiten we het festival op zaterdag 26 november – na de drie delen van de ‘Before..’ trilogie van regisseur Richard Linklater – af met muziek. De muzikale reis, bij de opening begonnen door de Balcony Players, wordt dan voortgezet door This Is Lovsky, die zijn Bosnische roots vermengt met new wave. Balkan Beats alias DJ Robert Soko, neemt de afsluiting van het festival voor zijn rekening.
info + concert-tickets


Het volledige programma van DaVinci Bioscoop is terug te vinden op https://bioscoopgoes.nl/