...
Tue 22 Oct
Aanvang 20:00

75 jaar Bevrijding - tweeluik: Een Achterhuis In Axel / Een Echte Peereboom


Deur open 19:30
Aanvang 20:00
Voorverkoop € 5.00
Deur € 5.00

De voorverkoopprijs bevat €1 ticketfee en 9% BTW. De deurprijs bevat 9% BTW.

EEN ACHTERHUIS IN AXEL en EEN ECHTE PEEREBOOM

“Een Achterhuis in Axel” en “Een echte Peereboom” is een vrolijk en tegelijkertijd schrijnend dubbelportet van twee Joodse families die nog geen weet hadden van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. De verhalen worden verteld aan de hand van de collectie 8 mm-films van Maurits Schaap en Max Peereboom. Beide amateurfilmers legden hun dagelijks leven vanaf de jaren ’30 consequent vast. Rebecca van Wittene reconstrueert hun familiegeschiedenis op basis van deze persoonlijke zwart-witbeelden.

De documentaires worden vooraf ingeleid door Rebecca van Wittene. Rebecca van Wittene (Middelburg, 1963) is zelfstandig filmmaker, tekstschrijver en presentator. Ze maakt documentaires en programmaseries, publiceert artikelen voor diverse media en presenteert talkshows, literaire bijeenkomsten en culturele evenementen.

EEN ACHTERHUIS IN AXEL

Maurits Schaap (1907-2001) komt voor de oorlog als handelsreiziger regelmatig in Axel. Met de familie Naeije van de gelijknamige winkel in woninginrichting ontstaat een warme vriendschapsband. Geleijn Naeije maakt boven zijn winkel een geheime schuilplaats waar Maurits, zijn broer en zijn vader vanaf 1943 onderduiken.
(Documentaire – Nederlands – 40 minuten © Rebecca van Wittene Producties 2018)

EEN ECHTE PEEREBOOM

Max Peereboom (1911-1942) belandt in 1929 Max in Vlissingen. Hij wordt bedrijfsleider bij manifacturenhandel Bouman en Noach, trouwt met winkelmeisje Ans Prins, ze krijgen twee kinderen, nemen de zaak over en Max wordt directeur van de onderneming. Broertje Simon komt er graag en vaak. Filmend legt Max alles vast. In september 1942 wordt het gezin op transport gesteld naar Auschwitz. Simon is de enige die de kampen overleeft. Hij is alles en iedereen kwijt, alleen de films zijn er nog.
(Documentaire – Nederlands – 40 minuten © Rebecca van Wittene Producties 2018)