...

Best Of IDFA On Tour

3 docu's op één dag


Deur open 13:00
Aanvang 13:30
Voorverkoop € 29,50
Deur € 29,50

De voorverkoopprijs bevat €1 ticketfee en 9% BTW. De deurprijs bevat 9% BTW.

Filmtheater 't Beest presenteert op zondag 12 februari drie prijswinnende documentaires die door de jury’s van IDFA zijn bekroond om hun uitmuntendheid, omdat ze urgente verhalen vertellen of omdat ze je op een bijzondere manier raken. Dat is de Best of IDFA on Tour: een uniek programma met documentaires die je kijk op de wereld kunnen veranderen.

Het programma ziet er als volgt uit:

(13:30) Reis door Onze Wereld (Petra Lataster-Czisch)
(15:30) Pauze
(16.00) Paradise (Alexander Abaturov)
(17.30) Pauze
(19.00) Apolonia, Apolonia (Lea Glob)

Scroll naar onder voor meer info over de docu's

Het is helaas niet mogelijk om tickets te kopen voor losse documentaires uit het programma. Strippenkaarten en vrijkaarten zijn niet geldig.

Er zijn geen pauzes tijdens de films, maar wél tussen de films!

Voor de pauze tussen 17:30 en 19:00 raden wij je aan te reserveren bij één van de gezellige restaurants die op een steenworp bij 't Beest vandaan liggen :)

Lees meer over de docu's

REIS DOOR ONZE WERELD (Journey through our world)
Petra Lataster-Czisch, Peter Lataster | Nederland | 2022 | 113 min
Sporten met flessen als gewichten. Goede vrienden die je spreekt via videobellen, en dan na een uur samen moeten beslissen of je een nieuwe zoomlink aanvraagt. Plots die twee kraaien in de tuin opmerken. Door corona
kromp de wereld van het documentaire-echtpaar Petra en Peter Lataster. Toen de lockdown kwam, richtten zij de camera op zichzelf, op de natuur in hun tuin en op hun buren.

Journey Through Our World is minder een egodocument dan een herkenbare schets van die wonderlijke historische periode. Waarin de wereld tot stilstand was gekomen en de tijd, soms onbarmhartig, doortikte. Er is die kalmte waarin
de dagen zich aaneenrijgen, en de aandacht opeens gevangen kan worden door een traag glijdende slak in de tuin. Er is de angst voor een onbekend virus. En ondertussen voeden de kraaien gewoon een jong op. Een dierbare vriendin blijkt ongeneeslijk ziek, en sterft. In al die tijd is er één constante: de tedere relatie van het echtpaar en hun liefdevolle blik op de wereld om hen heen.
Winnaar van de IDFA Award for Best Editing in de International Competition en van de IDFA Award for Best Dutch Film

PARADISE
Alexander Abaturov | Frankrijk, Zwitserland | 2022 | 88 min.
In de zomer van 2021 leidt een uitzonderlijke hittegolf in Jakoetië, het noordoosten van Siberië, tot enorme bosbranden. Op de eindeloze taiga ligt het dorp Shologon, gehuld in oranje rook en zwarte as. Het bos staat in brand en de vlammen naderen snel. Van de regering hoeven de oorspronkelijke bewoners geen hulp te verwachten. Want Shologon ligt aan de rand van de ‘Controlezone’, de officiële term in de Russische wet voor afgelegen of dunbevolkte gebieden waar de autoriteiten niet verplicht zijn om natuurbranden te bestrijden, als de kosten om ze te blussen groter zijn dan de geschatte schade. Aan hun lot overgelaten slaan de bewoners de handen ineen.

Deze visueel sterke film is gelardeerd met een Jakoet-sprookje over de wind die over de heilige berg blaast. Een oud verhaal dat nu akelig actueel is, omdat diezelfde wind nu vooral de vlammen dichterbij brengt. De camera gaat met de mannen mee het vuur in, door hen De Draak genoemd, als ze proberen de vlammen te bedwingen. De klimaatverandering gaat in de poolgebieden sneller dan waar dan ook, met dit inferno als krachtig visueel bewijs.
Winnaar van de IDFA Award for Best Cinematography in de International Competition

APOLONIA, APOLONIA
Lea Glob | Denemarken, Polen, Frankrijk | 2022 | 116 min
Een sprookjesachtig bestaan leidde Apolonia Sokol in de ogen van de Deense filmmaker Lea Glob, toen zij haar in 2009 voor het eerst portretteerde. De getalenteerde Apolonia werd geboren in een undergroundtheater in Parijs en
groeide op in een kunstenaarsgemeenschap – het ultieme bohemien bestaan. Als twintiger studeert ze aan de Beaux-Arts de Paris, een van de meest prestigieuze kunstacademies van Europa. Door de jaren heen keerde Lea Glob telkens
weer met haar camera bij de charismatische Apolonia terug en ontstond een bijzondere band tussen de twee jonge vrouwen. Het resultaat is dit dertien jaar omspannende, fascinerende portret van een jongvolwassen vrouw die haar plek zoekt in de (kunst)wereld. Apolonia is overtuigd van haar talent, maar heeft het niet altijd makkelijk. Sprookjes bestaan niet; een vrouwelijke kunstschilder moet meer opgeven en heeft meer te overwinnen dan een man, is een van de lessen die Apolonia leert. Dat geldt ook voor haar vriendin Oksana Shachko, een van de oprichters van de feministische actiegroep Femen, met wie ze lang samenwoont. Apolonia’s veerkracht wordt flink op de proef gesteld.
Winnaar van de IDFA Award for Best Film in de International Competition