...

FBTS: Kuessipan

Myriam Verreault, Can, 2019, 117 min


Deur open 13:15
Aanvang 13:30

De voorverkoopprijs bevat €1 ticketfee en 9% BTW. De deurprijs bevat 9% BTW.

KUESSIPAN, naar de roman van de Canadese schrijfster Naomi Fontaine, volgt twee meisjes die opgroeien als vriendinnen in een Inuitgemeenschap in Québec. Mikuan komt uit een liefdevol gezin. Ze gaat een mooie carrière buiten haar geboortestad tegemoet. Shaniss zit opgezadeld met de brokstukken van een ongelukkige jeugd. Ze hebben elkaar beloofd altijd bij elkaar te blijven, wat er ook gebeurt, maar naarmate ze ouder worden, komen de verschillen naar boven drijven. Shaniss voelt meer afstand als Mikuan verliefd wordt op een blanke jongen en begint te dromen van een ander, beter leven.

Naast een authentiek, inheems verhaal is ‘Kuessipan’ vooral ook een universeel verhaal over familieproblemen, gemeenschap, verbondenheid en de kracht van vriendschap tussen vrouwen. De problemen van de natives worden niet uit te weg gegaan: drank, drugs, criminaliteit, ontworteling, zelfmoord. Desondanks proberen de twee meisjes er het beste van te maken.

Een film van een vrouwelijke regisseur over vrouwen. Kuessipan is een term uit het Inuit die zoveel betekent als: voor jou of jij bent aan de beurt. Een mooie titel die de lading van de film helemaal dekt.

Let op: FbtS-passen, vrijkaarten en vrijwilligerskaarten zijn helaas niet geldig in 't Beest