...

Maria Magdalena Cyclus: Jesus Christ Superstar

Norman Jewison, 1973, USA, 108 minuten


Deur open 19:00
Aanvang 19:30
Voorverkoop € 11,50
Deur € 12,50

De voorverkoopprijs bevat €1 ticketfee en 9% BTW. De deurprijs bevat 9% BTW.

Jesus Christ Superstar wordt voorafgegaan door de lezing Sporen Van Maria Magdalena In Goes door Willy van Meegen.

In het kader van de Maria Magdalena Festiviteiten in Goes draait 't Beest dit jaar een tweetal films. Op donderdag 13 juli: de megaklassieker Jesus Christ Superstar!

Andrew Lloyd Webber en Tim Rice schreven hun rock-opera in 1970. Al was het hippie tijdperk net bruut aan zijn einde gekomen met Altamont en de Manson-moorden, de jongere generaties konden zich alsnog direct vinden in het concept van de Passie als hedendaagse musical performance. Vooral ook omdat die werd uitgevoerd door een groep jonge mensen die zo van de Woodstock-vlaktes leken weggelopen. 'Jesus is cool and his music rocks!' was zo'n beetje de strekking. Het verhaal werd ook nog eens min of meer uit het oogpunt van Judas verteld - kant en klaar actie-voer voor de gevestigde Christelijke ordes die over hun eigen voeten struikelden om het project al dan niet ongezien te veroordelen als blasfemisch - een praktisch gegarandeerd recept voor het langdurige, decennia overspannende succes van de Broadway musical en de film die we vanavond gaan zien. Dat mes sneed overigens aan twee kanten: in Hongarije werd de film en de muziek verbannen als zijnde 'illegale verstrekking van religeuze propaganda'.

In onze tijd zien we dit concept elk jaar weer terug met Pasen vanaf dramatisch verlichte lokaties ergens in Nederland, en met wisselend succes. Geen énkele 21e-eeuwse versie bracht echter tot nu toe iets dat ook maar in de búúrt komt van Lloyd Webber's muziek en Rice's teksten, laat staan dat er zoiets hartverscheurend moois word gebracht als Yvonne Elliman die als Maria Magdalena 'I Don't Know How To Love Him' zingt.

De versie die we gaan zien is digitaal gerestaureerd, en Engels ondertiteld. Cineville-passen zijn helaas niet geldig bij deze voorstelling.

Het volledige programma:
19:30: lezing Sporen Van Maria Magdalena In Goes door Willy van Meegen.
20:15 pauze
na de pauze: Jesus Christ Superstar (bevat geen pauze)