...

Maria Magdalena Cyclus: Monty Python's Life of Brian

Terry Jones, 1979, UK, 94 minuten


Deur open 19:00
Aanvang 19:30
Voorverkoop € 11,50
Deur € 12,50

De voorverkoopprijs bevat €1 ticketfee en 9% BTW. De deurprijs bevat 9% BTW.

Life Of Brian wordt voorafgegaan door de lezing Sporen Van Maria Magdalena In Goes door Willy van Meegen

Het volledige programma:
19:30: lezing Sporen Van Maria Magdalena In Goes door Willy van Meegen.
20:20 pauze
na de pauze: Life of Brian (Nederlands ondertiteld - bevat geen pauze)

In 1979 bracht het legendarische Monty Python team hun meest grappige en tegelijkertijd meest roemruchte film uit, Life Of Brian. Brian wordt geboren in dezelfde nacht dat ook Jezus ter aarde komt, op hetzelfde tijdstip en in hetzelfde dorp, één stal verder. Op volwassen leeftijd sluit Brian zich aan bij het Volksfront van Judea: een organisatie die zich tegen de Romeinen verzet. Door een speling van het lot wordt Brian echter aangezien voor de messias, en wordt alles wat hij zegt en doet heilig verklaard. Dit tot grote ergernis van Brian, die helemaal geen behoefte heeft om een volk te leiden. Ook de Romeinen zijn niet zo blij met de komst van deze messias..

Net als Jesus Christ Superstar een jaar of 8 eerder, en The Last Temptation of Christ 8 jaar later, werd ook Life Of Brian direct veroordeeld door een keur aan kerkelijke denominaties. Heel bekend werd het debat tussen Python's John Cleese en Michael Palin vs de Bisschop van Southwark. Laatstgenoemde veroordeelde ongezien de film als blasfemisch, terwijl de Pythons beargumenteerden dat er op geen enkele wijze de draak werd gestoken met Jezus (die in de film met alle respect wordt geportretteerd) maar dat er inderdaad de nodige satire werd bedreven ten opzichte van georganiseerde religie, dogma en de interpretatie van geloof.

Bijna 45 jaar later is de satire in de film nog steeds relevant, net zo scherpzinnig en vindingrijk als bij release, en opmerkelijk smaakvol vergeleken met religieuze satire van latere datum.

In de woorden van John Cleese: "It's making fun of the way that people misunderstand the teaching (...) It's about people who cannot agree with each other."

Cineville-passen zijn helaas niet geldig bij deze voorstelling.

Dit is een voorstelling in het kader van de Maria Magdalena-viering in de Gemeente Goes, in samenwerking met Stichting StichtLicht