...

Maria Magdalena cyclus: The DaVinci Code

Ron Howard, 2006, USA, 149 min


Deur open 19:30
Aanvang 20:00

De voorverkoopprijs bevat €1 ticketfee en 9% BTW. De deurprijs bevat 9% BTW.

In de loop der eeuwen heeft de figuur Maria Magdalena allerlei gedaanten gekregen: als vrouw van lichte zeden, als geliefde van Jezus en als leerling en leraar. Dat zien we terug in de drie films die in juli in 't Beest zijn te zien. Films waarin zij steeds een belangrijke rol speelt: The Last Temptation of Christ van Martin Scorsese (1988), The Da Vinci Code (2006) en Mary Magdalene (2018).

Ron Howard's The DaVinci Code uit 2006 is een complotthriller, gebaseerd op de gelijknamige megabestseller van Dan Brown. In Parijs loopt professor Robert Langdon een afspraak mis met de conservator van het Louvre, die kort daarvoor is vermoord. Langdon is de belangrijkste verdachte, ook al omdat de man vóór hij stierf juist zijn naam op de grond heeft geschreven. Hij beseft dat de conservator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontcijferen: symbolen die verwijzen naar de werken van Da Vinci. Het gaat in het bijzonder om de muurschildering van het laatste avondmaal waarop Leonardo Da Vinci rechts van Jezus Maria Magdalena zou hebben afgebeeld.

In deze film is het uitgangspunt dat Jezus en Maria Magdalena een liefdesrelatie hadden en zeker niet dat zij een prostituée is geweest. Ook hier een link naar Europa: na de kruisiging vlucht Maria Magdalena naar Frankrijk.

De drie Maria Magdalena-films worden aangeboden in samenwerking met Stichting StichtLicht